З Великоднем!

 Великдень. –  цей день особливий для всіх, принаймні тому, що родина нарешті може зібратися і почастуватися за святковим столом. Не варто також забувати, що це одне з найрадісніших свят, адже символізує початок нового життя. Найголовнішими атрибутами у святковому кошику є паска і писанки.

Писанка – це традиційний оберіг, писаний на сирому яйці, вкритий восковими візерунками,

які виконують писачком та зафарбовують природними фарбниками. Такі фарбники відварювались з рослин, наприклад з ягід, кори дерев чи навіть із сухих комашок. Писанками також не бавилися  на Гаївках, оскільки вони були позначені магічними знаками, пов`язаними з давніми віруваннями.

Існують таки різновиди писанок.

Крашанки  — це зварені, зафарбовані в один колір яйця, якими грають у великодні забави.

Мальованка – яйце розписане придуманим візерунком. Вони не несуть символічного значення, розписуються фарбою, а не воском. На мальованці часто малюють сюжетні картинки, рослинні візерунки та пейзажі. Сучасні діти навіть примудряються малювати фломастерами.

Крапанки – це найпростіші писанки.

Запалену свічку трохи нахиляють над яйцем і накрапують віск. Коли воскові плямки застигають, яйце занурюють у фарбу. Як тільки фарба висохне, яйце нагрівають, розплавлений віск обтирають – на кольоровому яйці залишаються світлі крапки. Можна також використовувати техніку мальованки – наносити різнокольорові крапки пензликом.

Найменші писанкарі ставлять крапочки … пальчиками, вмочуючи у різні фарби.

Дряпанки та шкрябанки  – такі великодні яйця виготовляють шляхом видряпування (зчісувапння фарби) візерунку на пофарбованій поверхні яйця голкою або металевим стержнем. Робота ця дуже тонка, вимагає зосередженості та  вправності.На вишкрябування складного малюнку може піти до кількох днів. Один необережний рух – і робота втрачає свою досконалість.

Наклеянки. Цей вид декору пасхальних яєць виник порівняно недавно і не є класичним, але заслуговує на існування.

На білі або пофарбовані яйця наклеюються різноманітні прикраси: блискітки, мереживо, кольорові скельця, навіть, ґудзики.

Це можуть бути пофарбовані крупи або, навіть, яєчна шкаралупа іншого кольору.

Бісерки або бісерівки виготовляються різними шляхами.

Сире яйце видувають, просушують і натирають восковою свічкою. Потім запалюють свічку, підчеплюють голкою бісеринку та, потримавши секунду-дві над полум’ям, швидко прикладають до яйця. Нагріта бісеринка надійно приклеюється до воску.

Такі бісерки називають іще восківки. Зараз частіше бісеринку просто приклеюють до яйця клеєм. В інший спосіб бісеринки насилюються на нитку, яка потім викладається у візерунок і приклеюється до яйця. Зазвичай, бісерки робили в монастирях, оздоблюючи пасхальні яйця навіть маленькими іконками, тому бісерівки часто називають монастирськими писанками.

Вишиванки  

Маловідомий, незвичайний, але дуже цікавий, хоч і складний, спосіб прикрасити великоднє яйце – вишити його.

Так само, як вишивають рушники чи серветки звичайними нитками для вишивання, за допомогою звичайної голки.

Але яєчна шкаралупа – матеріал крихкий, тому будь-який неточний рух руки призводить до непоправного пошкодження виробу.

Запорізький центр професійно-технічної освіти водного транспорту запрошує всіх охочих на День відкритих дверей, який відбудеться в онлайн форматі!На вас чекає знайомство з освітнім закладом, огляд професій.Дізнайтесь більше про перспективи навчання та професійного зростання у сфері водного транспорту! Дата: 16.01.2025 четверЧас: 14.00Формат: Онлайн-зустріч на платформі Google MeetПОСИЛАННЯ НА ЗУСТРІЧ:https://meet.google.com/zfg-ydeu-rij

Щороку 22 січня Україна відзначає День Соборності. Офіційно це свято встановлено Указом Президента України “Про День соборності України” від 21 січня 1999 року № 42. 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки (об’єднання) Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в єдину незалежну державу. У зачитаному […]

Сьогодні стає очевидним, що розвиток конкурентоздатного випускника не можливий без сучасного педагогічного працівника, здатного успішно вирішувати завдання підготовки майбутніх кваліфікованих робітників, самостійно здобувати необхідну інформацію, структурувати її, який усвідомлює значення професійної освіти і має відповідну підготовку для здійснення такої діяльності в складних умовах війни. 10 січня 2025 року відбулося спільне засідання методичних комісій ДНЗ «Запорізький ЦПТОВТ». Методист […]

Ми використовуємо файли cookie. Якщо ви не згодні, щоб ми використовували cookies, відповідним чином встановіть налаштування вашого браузера (в такому випадку ми не гарантуємо коректної роботи сайту), або не використовуйте наш веб-сайт.

x